Praxe ve Vědecké knihovně v Olomouci

06.12.2017 20:14

V letošním zimním semestru navštěvuji společně s kolegyní Martinou Novákovou a kolegou z historie odbornou praxi ve Vědecké knihovně v Olomouci. Coby pravidelné čtenářky navštěvujeme s Martinou knihovnu pro přípravu našich referátů a půjčujeme si různé knihy. Naše praxe se ale odehrává ve vedlejší budově za Červeným kostelem. Zde se každý pátek scházíme na praxi ve studovně historických fondů pod vedením pana Mgr. Rostislava Krušinského.

                V prvních týdnech naší praxe jsme se dozvěděli spoustu informací o historických fondech, které se v knihovně nachází, např. teologické rukopisy – Bible olomoucká, Bible boskovická Graduál loucký,  nebo Evangeliář zábrdovický. Knihovna také obsahuje více než 2000 inkunábulí (= tisků vydaných do roku 1500) se spoustou nádherných iluminací (= obrazový doprovod textu, např. ve formě zdobených iniciál - prvních písmen textu). Také jsme navštívili s panem Mgr. Lubomírem Novotným výstavu s názvem „Krčmaňská aféra. Tajemný atentát na československé ministry“, kterou nás sám osobně provedl.

                V začátku naší praxe jsme také navštívili pobočku VKOL na Ostružnické ulici, kde se digitalizují noviny. Tady jsme si vyzkoušeli práci s různými druhy skenerů při skenování knih nebo novin.

                Podstatnou náplň naší práce tvoří skenování knih a jejich následné přidání do online katalogu pro čtenáře. Jelikož jsme na praxi 3 a skener jen 1, jeden z nás vždy skenuje předem vybrané knihy a další dva mezitím naskenované knihy vkládají do katalogu. Z každé knihy se skenuje vazba, titulní list a vybraná strana, popřípadě nějaká zajímavá ilustrace. Tyto obrázky se následně zpracují a vloží do katalogu, kde slouží čtenářům jako náhled.

                Občas dostaneme ke kontrole již naskenovanou celou knihu a zjišťujeme, jestli něco chybí. Pokud ano, chybějící stránky se naskenují, aby bylo vše v pořádku.

                Jelikož je většina knih velmi starých, opatřují se pro ně jakési schránky, ve kterých je kniha uchovávána. Naším úkolem je tedy dané knihy přesně změřit – výšku, šířku a tloušťku. Následně bude pro tuto knihu vytvořena schránka.

                Ačkoliv se jedná o práci především jednotvárnou, tato praxe nás naučila trpělivosti, pečlivosti při práci se skenerem a rozhodně rozšířila naše počítačové schopnosti.

                 Adéla Mlčáková