Konečně pasování!

23.10.2015 23:29

Konečně tu máme říjen a s ním spojenou tradici - Pasování nových archivářů!

Vše začalo v pátek 16.10. v 18:00 kdy se do auta naházely tašky, krosny, bágly, spacáky, karimatky  a vyjelo se z Olomouce směrem na Rýmařov. Nebylo by to správné pasování, aby nám osud nepřihrál do cesty pár zlotřilostí. První problémy nastaly pár hodin před odjezdem v podobě zjištění,  že na faře v Rudě (kde jsme měli původně spát) přestala fungovat elektřina. To nás nakonec neodradilo a uchýlili jsme se na faru v samotném Rýmařově. Zde nás uvítal milý pan farář, od kterého jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o něm i o městě. Po večeři jsme se rozdělili na dvě skupiny - pasované a pasující. Pasující čekaly poslední přípravy na následující večer, zatímco prváci si našli zábavu v podobě deskových her a přípravě historické scénky.

V sobotu ráno jsme vyrazili na nedaleký hrad Sovinec. Počasí nám příliš nepřálo, mlha houstla každou minutu, ale i tak jsme neztráceli dobrou náladu a prohlídku hradu jsme si náramně užili. Po obědě v malé hospůdce vedle hradu, jsme se vydali na prohlídku kaple v Rýmařově. Ještě předtím jsme stihli navštívit místní hřbitov. Poté jsme měli možnost navštívit místní kostel a pak už nám nic nebránilo v přesunu na již zmíněnou faru v Rudě. Radostí jsme přímo ,,jásali'', když jsme zjistili, že je uvnitř  větší zima než venku :D Následovala neplánovaná procházka po křížové cestě, která se nachzela nedaleko fary. 

Zbývalo pár hodin do tajuplného rituálu pasování. Večeře se konala v Rýmařově v příjemné pizzerii, kde jsme se opět rozdělili podle ročníků. Přibližně v 21:30 to vypuklo. 14 úkolů, 9 pasovaných, 10 pasujících, 4 hodiny. Verdikt? Nikdo se neztratil, nepřibyl ani neumrzl (i když k tomu jsme neměli daleko:D). Pasování proběhlo podle plánu a všichni byli pasování dle archivních pravidel. Na závěr čekala pasující odměna v podobě oné historické scénky na archivní téma, kterou má v rámci ,,předúkolu'' zahrát právě první ročník. Věříme, že si to naši milí kolegové užili naplno a budou na to ještě dlouho vzpomínat stejně tak jako my. ;) Jsme moc rádi, že se dostali pod naše ochranná archivní křídla a přejeme jim hodně štěstí a výdrže při studiu (i v životě;)).