Mezinárodní den archivů 2019

12.09.2019 20:33

Mezinárodní den archivů 2019

 

***Za zpožděné publikování se omlouvá místopředseda studentské sekce Olomouc Lukáš Smolka***

 

V letošním roce jsme po několikaleté pauze navázali na tradici starších ročníků a lehce předčasné (jen o pár [= 2] dní) oslavy mezinárodního dne archivů jsme pojali jako "úvod do studia archivnictví" pro děti z CMŠ Ovečka. Výběr nebyl náhodný, neboť tato školka, sídlící nyní v těsném sousedství katedry historie, obývala kdysi v minulosti přímo prostory naší budovy - bylo to pro ně tedy takové déjà vu (kolegové z klasické filologie by nejspíše použili výraz nostoi). 

 

Školce se náš kolektiv s odborným vedením doktorky Šimkové věnoval téměř celé páteční dopoledne. Děti, kterých bylo okolo třiceti a měly nad námi tudíž asi trojnásobnou přesilovku, si u nás mohly vyzkoušet heraldické omalovánky, paleografický podpis a skládání archivního kartonu či kostek (vytištěných na 3D tiskárně!) s tématickými motivy. Nadmíru je zaujala také výstava našich "zkouškových" pečetí (těch Studentských bohužel ne). Na závěr ještě děti musely potichu sejít do sklepa a osvobodit našeho hrošího maskota Miroslava z rukou zrádného Analfabeta - no i s tímto úkolem si poradily bez většího problému. 

 

Za odměnu si potom všichni odnesli speciální řád v podobě archivní placky a školkáčci se mohli vydat zpět do školky, právě včas na oběd. Zdáli se být z celého dne docela nadšení, tak uvidíme, kolik z nich si jich na nás vzpomene za patnáct let, až se budou hlásit ke studiu na vysoké škole.

 

Za nás starší mohu říci, že jsme byli rádi, že už je po všem (jeden by nevěřil, jak hyperaktivní mohou být malé děti), ale celková reflexe akce byla jinak vesměs pozitivní - tak uvidíme, jak se s tím naši mladší spolužáci poperou příští rok.

 

Barča Řepová


 

PS: Ne všechno uvedené musí být stoprocentně pravdivé.